8 Mayıs 2025 12:49

CHP Milletvekili Gürer, iktidarın ‘aile yılı’ propagandasını eleştirdi

AKP iktidarının "aile yılı" propagandasını eleştiren CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, "Emekli yılı emekliye, aile yılı aileye yaramadı. Borçla yaşam icrayı kapıya getirdi" dedi.

CHP Milletvekili Gürer, iktidarın ‘aile yılı’ propagandasını eleştirdi

Ömer Fethi Gürer | Fotoğraf: CHP

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, AKP iktidarının “aile yılı” propagandasını eleştirerek "Aile yılında ailenin yoksulluğu artıyor" dedi ve erken seçim çağrısı yaptı.

2025 yılının "aile yılı" olarak ilan edildiğini hatırlatan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, geçen yılın "emekli yılı" olarak belirlenmesine rağmen emeklilerin ciddi sorunlarla karşı karşıya kaldığını vurguladı. Gürer, "Emekliler hem ekonomik hem de yaşamsal sorunlarda büyük zorluklar yaşadı. Bu yıl da aile yılı. Yılın ortasına geldik ve veriler üzerinden aile yılının aileler üzerindeki etkisini değerlendirmek istedim" dedi.

İcra daireleri rekor kırıyor

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, icra dairelerinde yaşanan artışa dikkat çekti: "Şu anda resmi verilere göre vatandaş borçları da çevrilemez noktaya erdi. İcra çoğu yerde kapıya dayandı. 2025 yılında icra dairelerine yeni dosya sayısı 3 milyon 448 bin arttı. Derdest dosya sayısı ise 23 milyon 329 bine yükseldi. Mayıs ayı itibarıyla bin 705 taşıt, 9 bin 510 taşınmaza, 486 taşınır mala icra yoluyla satış başlatıldı. Bunlar arasında 860 otomobil, bin 83 daire, 57 beyaz eşya yer alıyor. Yani aile yılında destek beklerken evdeki buzdolabı, çamaşır makinesi de icra yoluyla satılan bir ekonomik süreç devam ediyor. Aile yılı, bırakın aileler için mutluluk sağlayacak destekleri getirmeyi, elde avuçtakinin de icra yoluyla gitmesine vesile oluyor" diye konuştu.

Yurttaşlar kredi ve faiz kıskacında

Yurttaşların bankalara ödediği faiz yükünün her geçen gün arttığını vurgulayan Gürer, 2025'in ilk üç ayında bankalara ödenen faiz miktarının 226 milyar 86 milyon liraya ulaştığını söyledi. Gürer, "Takibe düşen borçlar toplamı 161 milyar 494 milyon liraya ulaştı. Takibe düşen kişi sayısı 3 milyon 998 bin 602 oldu. Bankalara olan kredi borçlarının toplamı 4 trilyon 425 milyar 331 milyon lirayı resmi verilerde buldu. Her hafta bu da artarak devam ediyor. Bunun 2 trilyon 328 milyar 655 milyon lirası bireysel kredi, 2 trilyon 96 milyar 677 milyonu ise kredi kartı borcu. Bu kredi kartlarını birden fazla bankadan takla attırarak yaşamını sürdürenler, piyasada oluşan sorunlardan dolayı giderlerini dengeleyemeyince icralar da bu anlamda başladı" diyerek ekonomik sıkıntının boyutlarını ortaya koydu.

İşsizlik artıyor, yoksulluk derinleşiyor

Gürer, "Yoksulluk derinleşiyor. Tarım sektörünün borcu 937 milyar liraydı. Son verileri de alıp buraya geldik. 34,2 milyar lira daha tarım kesiminin borcu artmış. Tarım ürünü ihracatında yüzde 1,6 oranında azalma oluşurken 7 milyon dolara gerileyen ihracat, ithalatta ise artışa dönmüş. Yüzde 25,9 oranında artan ithalat 4,5 milyar dolara yükselmiş" diye konuştu.

"Çoğu eve et, süt giremiyor"

Gürer, "Şimdi 2025 yılı aile yılı olarak ilan edilince ailenin yaşamını en önemli etkileyen gıda, eve giren ürün, ette ve sütte çoğu aile, hane yapısına artık bu ürünler giremiyor. Gelir-gider dengesi kaçmış durumda ve aileler ödemelerini yapamadığı için icralık oluyor. İcra geliyor, evdeki beyaz eşyasını alıp gidiyor. Eğer çiftçi ise traktörünü, hayvanını, tarlasını alıp gidiyor. Yetmedi, oturduğu eve icra geldiği için açıkta kalıyor" dedi.

Çiftçi üretimden vazgeçiyor

Süt fiyatlarının üreticiyi zor durumda bıraktığını söyleyen Gürer, "Süt şu anda 10 lira 75 kuruş tavsiye edilen alım fiyatı. Anadolu illerini geziyoruz. 8 lirayla 14 lira arasından küçük aile tipi işletmede süt alınıyor. Süt üreticisi ineğini kesime göndermek zorunda kalıyor. Son gittiğim bir ahırda 400 ineğe 100'e düşürmüş ve süt inekçiliği büyük ölçüde sıkıntılı bir süreçti. Ama bir bakıyorsunuz raftaki sütün, peynirin, tereyağın fiyatı artıyor. Yani vatandaş pahalıya ürünü alırken sanayicinin elinden çıkan üründe bu işi yapan, hayvancılığı sürdürenler de yem fiyatları başta olmak üzere artışlar karşısında çaresizlik içinde" ifadelerini kullandı.

"Sorunlar gizlenemez"

Hükümetin ekonomik sorunlar yokmuş gibi gösterme çabalarını eleştiren Gürer, halkın bu durumu bizzat yaşadığını ve hissettiğini dile getirdi. Merkez Bankasının yıl sonu enflasyon tahminlerine atıfta bulunarak, "Enflasyonu yıl sonunda yüzde 19-20 civarında öngörüyorlar. Bu rakam, yalnızca emekli maaşları ve asgari ücreti belirlerken kullanılabilecek bir TÜİK bakış açısıyla oluşturulabilir. Ancak Türkiye'nin yüzde 60'ın altında bir enflasyonu yıl sonuna kadar görmesi bugünkü şartlarda mümkün değil" dedi.

Erken seçim çağrısı yaptı

Gürer, mevcut yönetim anlayışı değişmediği sürece sorunların çözülmesinin mümkün olmadığını ifade ederek erken seçim çağrısında bulundu. "Mutlak surette, yönetimin anlayışı değişmeyeceğine göre yapılacak bir erken seçimde halkın bu konulara bakışını oylayalım. Eğer Cumhuriyet Halk Partisi iktidarı halkın oyuyla gerçekleşirse, hiçbir sorun çözümsüz kalmaz" dedi. (Ekonomi Servisi)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

TÜPRAŞ’ta öfke seli

TÜPRAŞ’ta öfke seli

Ülkenin en büyük sanayi kuruluşu ve kârlılık oranı en yüksek şirketi TÜPRAŞ’taki toplu sözleşme, gece yarısı operasyonuyla imzalandı. İşçi ücretlerine yapılan zam, Erdoğan-Şimşek programının hedeflerine uygun olarak yüzde 35 oldu. Hem düşük zamma hem de sözleşmenin kendilerine sorulmadan imzalanmasına tepki gösteren TÜPRAŞ işçileri, yürüyüş yaptı, yol kapattı. İşçiler ek protokol istedi.

35-40 bin TL Sözleşme öncesi TÜPRAŞ’taki ortalama işçi ücretleri

608 bin TL Bir ayda bir işçiden elde ettiği net kâr

78 bin 292 TL Türk-İş'in açıkladığı yoksulluk sınırı

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
Sabaha karşı imzalanan yüzde 35'lik zammı kabul etmeyen TÜPRAŞ işçileri yürüyüşe geçti.

Evrensel'i Takip Et